Namaste sämpylät
25-30g tuorehiivaa tai puolitoista pussia kuivahiivaa (toimii vähemmälläkin hiivalla 1/2 pussia testattu ja toimii!
1 1/2 rkl suolaa (vähennä,jos tykkäät suolattomammasta leivästä)
1,5 dl ruisjauhoja
1,5 dl kokojyväjauhoja (niitä mistä pidät)
n. 10 dl vehnäjauhoja (älä laita kaikkea kerrallaan, koska jauhojen kuivuusaste vaihteee ja taikinan pitää olla melko löysää)
Sekoita hiiva ja suola veteen ja lisää jauhot isolla lusikalla sekoittaen.
Peitä taikinakulho leivinpaperilla ja keittiöpyyhkeellä ja jätä jääkaappiin yöksi kohoamaan. (Kohoaa myös huoneenlämmössä reilussa 2 tunnissa. Itse annoin viimeksi porista 4 tuntia ja hyviä tuli!)
Ota taikinaa kulhosta kahdella isolla lusikalla suoraan leivinpaperilla päällystetylle pellille, huiskauta päälle jauhoja, tee ristiviilto ja paista kuumassa uunissa 230°C n. 30-35min.
Vinkkejä:
Laita sämpylöiden päälle ennen uuniin menoa esim. kurpitsansiemeniä
Jauhojen suhteita voi vaihdella (kunhan puolet on vehnäjauhoja) ja sekaan voi laittaa esim. pellavansiemeniä, kaurahiutaleita...
Pidin loppuja taikinasta pari päivää jääkaapissa, otin tunniksi huoneenlämpöön ja paistoin uuden satsin, taas tuli hyvää!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti