lauantai 8. maaliskuuta 2014

Aivan ihanat Namaste sämpylät

Eräs työkaverini oli tehnyt näitä ystävänpäivänä järjestetylle aamiaiselle. En voinut uskoa että joku on saanut näin ihania sämpylöitä tehtyä AAMULLA ennen töihintuloa. En tosin uskonut koskaan itse valmistavani niin hyvää leipää kuin vaivaamattoman leivän reseptillä saa aikaan. Mutta näiden sämpylöiden resepti löytyi helposti netistä ja se on Sikke Sumarin blogista lähtenyt leviämään maailmalle. Ja voi sitä iloa kun huomasin että näitä on yhtä helppo (ehkä jopa helpompi) tehdä kuin tuota leipää. Suosittelen testaamaan! Tein viimeksi pikkusämpylöitä ystävän baby showereille ja sämpylöitä tuli yhteesä 18 kappaletta. Herra Nakkisen kanssa tietysti napattiin kuormasta yhdet! Luin että taikina säilyy muutaman päivän jääkaapissa, joten ensi viikonloppuna meillä syödään tuoreita sämpylöitä molempina aamuina.



Namaste sämpylät


7,5 dl vettä (jos käytät kuivahiivaa, niin lämmintä)
25-30g tuorehiivaa tai puolitoista pussia kuivahiivaa (toimii vähemmälläkin hiivalla 1/2 pussia testattu ja toimii!
1 1/2 rkl suolaa (vähennä,jos tykkäät suolattomammasta leivästä)
1,5 dl ruisjauhoja
1,5 dl kokojyväjauhoja (niitä mistä pidät)
n. 10 dl vehnäjauhoja (älä laita kaikkea kerrallaan, koska jauhojen kuivuusaste vaihteee ja taikinan pitää olla melko löysää)

Sekoita hiiva ja suola veteen ja lisää jauhot isolla lusikalla sekoittaen.

Peitä taikinakulho leivinpaperilla ja keittiöpyyhkeellä ja jätä jääkaappiin yöksi kohoamaan. (Kohoaa myös huoneenlämmössä reilussa 2 tunnissa. Itse annoin viimeksi porista 4 tuntia ja hyviä tuli!)

Ota taikinaa kulhosta kahdella isolla lusikalla suoraan leivinpaperilla päällystetylle pellille, huiskauta päälle jauhoja, tee ristiviilto ja paista kuumassa uunissa 230°C n. 30-35min.

Vinkkejä:

Laita sämpylöiden päälle ennen uuniin menoa esim. kurpitsansiemeniä
Jauhojen suhteita voi vaihdella (kunhan puolet on vehnäjauhoja) ja sekaan voi laittaa esim. pellavansiemeniä, kaurahiutaleita...

Pidin loppuja taikinasta pari päivää jääkaapissa, otin tunniksi huoneenlämpöön ja paistoin uuden satsin, taas tuli hyvää!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti