maanantai 24. helmikuuta 2014

Lihapullat ja peruna-porkkanamuusi jallukastikkeella

Lihapullat ja muusi...mmm... Taitaa olla herra Nakkisen suosikkia tämä. Ja tästähän voi tehdä vaikka mitä variaatioita. Ruskeaakastiketta meillä ei kyllä ole montaa kertaa laitettu. Jotenkin vaan se käry ja kaikki. Mummilla se kyllä maistuu, mutta ei ehkä kotona. Tämä setti oli oikein toimiva ja yllätyyyys: tätä syötiin muutamana päivänä! Lopulle muusille tehtiin vielä kaveriksi uunimakkaraa. Wode vs. HK. Oli jännä kamppailu, mutta ei siitä sen enempää.



Lihapullat

 

2,5 dl kaurakermaa
1 dl korppujauhoja
750g naudan jauhelihaa
2 rkl worcesterkastiketta
1 rkl soijaa
3 munaa
1 iso sipuli
3 valkosipulinkynttä
mustapippuria
suolaa 

Ota liha pois jääkaapista.
Korppujauhot ja kerma kulhoon. Ei tarvitse olla kaurakermaa, mutta toimii hyvin jos sattuu olemaan laktoosin kanssa ongelmaa. Anna siis turvota noin 10 minuuttia.
Pilko ja paistele sipulit lorauksessa öljyä tai voita. Siirrä paistinpannu sivuun ja anna sipulien jäähtyä vähän.
Sekoita korppujauhomössöön kaikki muut ainekset ja ne sipulit lopuksi. Sekoita.
Jos et tykkää syödä seosta raakana, niin nyt otat kätevästi sen paistinpannun, lämmität vähän uudestaan ja paistat testipullan. Jos tarvitsee lisää mausteita, niin laita.

Seoksesta sitten lihapullia pannulle paistunmaan. Tein sen verran reiluja, että laitoin vielä uuniin noin 10 minuutiksi miedolle lämmölle. Yleensä en kyllä jaksa paistella, vaan ten pullat suoraan uunipellille ja 200 asteeseen 10-15 minuutiksi.


Peruna-porkkanamuusi

1,5 kg perunaa
6 porkkanaa
2-3 dl maitoa
voita
suolaa

Keitä kuoritut ja vähän pienityt perunat ja porkkanat reilusti suolatussa vedessä.
Kun ovat reilusti kypsiä, niin kaada vesi pois.
Lämmitä mikrossa maito ja sulata sekaan voi. Itse lisäsin seokeen vielä suolankin.
Survo perunoita ja porkkanoita ja kaada maitoseos sekaan. Survo lisää ja tarkasta maku.
Lisää tarvittaessa voita tai suolaa. Tai mitä nyt ikinä haluat.


Jallukastike

1 tetra (2d) Demi-glace kastikepohjaa
2 rkl Jallua = Jaloviina jos joku ei tiedä
1 rkl Dijon sinappia
2 dl kermaa
1 rkl balsamiviinietillaa
1 rkl lihafondia
kastikesuurustetta

Kattilaan Demi-glace, Jallu ja sinappi, sekoittele ja anna kiehahtaa.
Lisää loput aineet ja anna porista muutaman minuutin miedolla lämmöllä.
Jos on liian löysää, niin voit suurustaa tai vaihtoehtoisesti keitellä hieman kasaan.
Itse laiton suurustetta, joten en mene takuuseen tuosta toisesta vaihtoehdosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti