perjantai 20. syyskuuta 2013

Omena-mascarponekakku

Vuosittaiset sadonkorjuu-juhlat ja jotain aiheeseen sopivaa jälkkäriä piti keksiä. Koska lapsuudenkotini pihalla kasvaa maailman parhaat omenat, niin ompuista tietysti piti jotain valmistaa! Tein Kinuskikissan reseptillä valmistujaisiini vastaavanlaista kakkua raparperista. Nyt korvasin tuorejuuston mascarponella, koska sitä oli tarjolla. Koostumuksesta tuli hieman rakeisempi, kun tuoreejuustokakuissa yleensä. Makuun se ei onneksi vaikuttanut (ulkonäköön kylläkin)! Koska tämän porukan juhlissa pääpaino taitaa olla erilaisten nestemäisten herkkujen nauttimisessa, niin jätin kakun koristelun suosiolla väliin :) Alla Kinuskikissan alkuperäinen ohje pienin muokkauksin.

Kuvaus: team Paulaana

Pohja
3 ½ dl vehnäjauhoja
2 tl sokeria
ripaus suolaa
100 g voita tai margariinia
½ dl vettä

Täyte

600 g omenoita
½ tl inkivääritahnaa
2 tl kanelia

Kinuski
100 g voita
1 dl fariinisokeria

Vaniljatäyte
4 liivatelehteä
2 dl kuohukermaa
1 vaniljatanko
1 ½ dl tomusokeria
2 valkuaista
200 g mascarpone tuorejuustoa
2 rkl sitruunamehua


Sekoita kulhossa vehnäjauhot, sokeri ja suola. Paloittele joukkoon voi ja nypi sekaisin. Lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Painele taikina irtopohjavuoan pohjalle. Muista laittaa pohjaan leivinpaperi!

Esikypsennä omenalohkkoja vesitilkan kanssa kattilassa muutaman minuutin. Kaada ylimääräinen vesi pois ja mausta kanelilla ja inkiväärillä. Lisää pohjan päälle.

Valmista voista ja fariinisokerista kinuskia kuumentamalla niitä kattilassa miedolla lämmöllä, kunnes seos alkaa hiljalleen kuplia. Anna kuplia n. 5 minuuttia, kunnes seos on paksua kinuskia.

Kaada omppujen päälle ja paista uunissa 200 asteessa n. 25 minuuttia.

Valmista jäähtyneen pohjan päälle täyte.
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.
Vispaa kerma, mausta vispauksen yhteydessä vaniljatangon siemenillä ja tomusokerila.
Vaahdota valkuaiset. Lisää mascarpone ja valkuaisvaahto kermaan kevyesti sekoittaen.
Lämmitä sitruunamehu ja lisää siihen liivatelehdet. Kaada ohuena nauhana seokseen ja sekoita samalla.
Kaada valmis seos pohjan päälle ja anna hyytyä vähintään 3 tuntia jääkaapissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti