sunnuntai 1. syyskuuta 2013

Vaivaamaton leipä

En tykkää leipomisesta jos siihen kuuluu pitkään jatkuva vaivaaminen. Malttamaton luonteeni ei sovi siihen ja ajattelen viiden minuutin jälkeen, että eiköhän tämä ole jo hyvä. Siksi blogien suosikkiresepti on myös meillä osottautunut hitiksi. Olen valmistanut leipää muutaman kerran aiemminkin, aina vähän eri variaationa. Tällä kertaa korvasin osan jauhoista kaurahiutaleilla (1 dl) ja pellavanseimenillä (0,5dl). En ole aiemmin antanut taikinan odotella 15 minuuttia kauempaa pöydälle kumoamisen jälkeen. Nyt leipä sai odotella peiteltynä vajaan tunnin ja taidan seuraavalla kerralla kokeilla samaa. Ehkä vielä pidemmänkin ajan... Ja siis tämä on hitti myös rapean kuorensa ja herkullisen makunsa ansiosta! Laitan alle perusreseptin, niin jokainen voi itse varioida sitä miten haluaa.

Vaivaamaton leipä


7,5 dl vehnäjauhoja
1/4 tl kuivahiivaa
4 dl vettä
2 tl suolaa

Sekoita ainekset keskenään, mutta älä vaivaa. (Älä huoli, taikina näyttää löysältä puurolta)
Peitä kulho muovikelmulla ja anna tekeytyä huoneenlämmössä 12-18 tuntia.

Kumoa taikina reilusti jauhotetulle alustalle. Leipää voi taitella muutaman kerran. Itse vähän jauhotan ja painelen. Muotoile lopulta suunnilleen leivän malliseksi, ei ole niin tarkkaa. Peitä kelmulla ja anna seistä 15 minuuttia. Ota kelmu pois ja laita tilalle leivinliina. Anna vielä nousta 1-2 tuntia.


Laita uunipata uuniin ja lämmitä uuni 225 asteeseen. Ota lämmenneestä uunista kuuma pata ja laita leipä pataan. Älä edelleenkään pelästy vaikka leipä ei muisttaisikaan leipää. Seuraavan kerran kun tapaatte, et usko että osasit tehdä niin hienon leivän itse! Kansi kiinni ja leipä uuniin 30 minuutiksi. Ota kansi pois ja paista vielä 20-30 minuuttia. Kumoa leipä ritilälle. Älä peitä, niin kuori pysyy rapsakkana.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti